Lamborghini Murciélago

När Lamborghini Murciélago kom på marknaden 2001 var det en hel del första saker. Det var första bilen som producerades sedan Volkswagen/Audi tog över denna välkända och väl etablerade bilfabrik. Under de internationella kriserna som drabbat de flesta hade det blivit allt svårare att behålla det hela som ett familjeföretag. Nu hade alltså Audi tagit över och lanserade denna bil som en första. Designen var i äkta Lamborghini stil. Smidig och läcker, en bil som ligger lågt och går fantastiskt fort.

Men det var också den första nya modellen som kommit ut på 11 år, och mycket efterlängtad. Under flera är hade firman en känd designer, Luc Donckerwolke, och det var just han som stod bakom Lamborghini Murciélago. Bilen tillverkades i circa 10 år och under denna tiden så gjorde man drygt 4 000 exemplar. Som vanligt höll man sig till få, men exklusiva, exemplar.

Lamborghini Murciélago har kommit ut i två varianter, båda två med två dörrar. En är deras coupe’ medan den andra är en roadster. Motorn är en V12 och man har sex växlar. Det är antingen manuell växellåda eller semi-automatisk. De första bilarna var något kortare än de som producerades senare, men det är ganska marginellt. Likaså vidden ökade medan höjden förblev den samma.

Det här är en riktig sportsbil, mycket låg och med dörrar som öppnas på höjden. Man glider fram på vägen och det är ett riktigt nöje att gasa på. För Lamborghini Murciélago roadster som introducerades 2004 så finns det ett mjukt tak som kan tas av. Med den ska man inte köra allt för fort med taket på, rekommenderad hastighet är under 160 kilometer i timmen.

När en modell närmar sig slutet på sin produktionscykel brukar Lamborghini vilja släppa en supersnabb variant, och det samma gjorde man med Murciélagon. Deras Superveloce modell visades upp på en show 2009. Genom att använda kolfiber så lyckades man minska bilens vikt med hela 100 kilo, ett klart plus när man vill köra snabbt. Det sägs att man kan komma upp i över 300 kilometer i timmen, vilket är absolut fantastiskt.

De flesta som köper Lamborghini vill ha en exklusiv känsla, och naturligtvis också en mycket stark och snabb bil. Som vanligt har man lyckats uppfylla detta med de olika varianterna av Lamborghini Murciélago. Den är snygg och inspirerande, en bil som är något helt över det vanliga. En super sportbil som levererar allt den lovar och mer därtill.

Copyright 2022 | Köra Lamborghini.se