Lamborghini Avantador

Lamborghini Avantador kom på marknaden i början av 2011, även om man visat upp den tillfälligt cirka ett halvår tidigare. Alla väntar ivrigt på att få se den senaste Lamborghinin, man vet aldrig vilka nyheter och finesser de har kommit upp med denna gång. Designer Filippo Perini höll sig till deras traditionella kantiga utseende, med veck och hörn som inspirerats av amerikanska flygplan.

När man började producera Lamborghini Avantador LP 700-4 så använde man sig av gjutformer som klarar av cirka 500 exemplar, och man tillverkade inte mer än åtta stycken. Därigenom så kan man begränsa produktionen till den planerade 4 000. Det låter kanske inte så mycket men är en bra mycket högre siffra än vissa av deras mer exklusiva bilmodeller.

Lamborghini Avantador är gjord av kolfiber med fram- och bakramen i aluminium. Speglarna är uppvärmda och naturligtvis så reguleras de på elektrisk väg. Man kan också vika in dem helt och hållet om man så önskar. Den drivs av en V12 motor med en kraft på 515 kW och är fyrhjulsdriven. Dubbla hydraulkrets bromssystem med vakuum bromsförstärkare gör att man inte behöver tveka att utnyttja all den kraft som finns under motorhuven. Detta är inte en bil för söndagsåkare, utan den är gjord för att utnyttjas.

Roadster varianten av Lamborghini Avantador kom ut 2012 och har borttagbart tak. Den väger mer än coupe versionen, bland annat för att man måste förstärka takstagen. Det finns också en Lamborghini Avantador J, en bil där man kan ta bort både fönster och tak men som väger mindre än Roadster varianten. Lamborghini Avantador LP 720-4 kom ut året efter i samband med företagets 50-års jubileum. Här följde man sin vanliga linje och producerade bara ett begränsat antal bilar. 100 coupe och 100 roadster.

Jubileums exemplaren av Lamborghini Avantador hade en starkare motor, tack vare vissa justeringar i bland annat luftintaget. Man kunde välja mellan olika unika färglackeringar, med jubileumsemblemet i blandat kolfiber. Man gjorde också en speciell variant för Bologna flygplats som användes för att guida plan vid avgång. Likaså samarbetet med Pirelli däck ledde till en special version av denna bil där man återspeglar Pirellis färger i lackeringen.

Lamborghini är kända för att producera inte bara snygga och snabba bilar men de koncenterar sig också på komfort. Tack vare dess flexibla växellåda kan man utnyttja bilen på rätt sätt, vare sig det är på gata, för sport eller i tävling. Dessa är de tre valen man har, och som hjälper en att ha full kontroll över denna mycket starka bil.

Copyright 2022 | Köra Lamborghini.se